MenAcademy, Reizen

Je auto winterklaar op wintersport

Maak je auto winterklaar

Het zal je niet ontgaan zijn, de winter heeft recent zijn intrede in Nederland gedaan. Dit betekent lage temperaturen, gladheid en misschien een lading sneeuw. Voor je auto zijn deze omstandigheden een stuk zwaarder dan dat hij gewend is en het is dan ook verstandig hem en jezelf hierop voor de bereiden door je auto winterklaar te maken. Met deze 4 tips kom jij de kou wel door in je auto als je met 130 (of meer) over de Duitse snelweg gast richting Winterberg of Oostenrijk!

1. Zorg voor winterbanden

Zorg ervoor dat je op tijd winterbanden monteert met voldoende profiel (minimaal 4mm en zonder scheurtjes door uitdroging). Vanaf 7 graden celcius en daaronder zorgen deze voor meer veiligheid dan zomerbanden. Zo wordt de remweg een stuk korter en in Duitsland zijn deze zelfs verplicht. Heb je deze niet en je raakt betrokken bij een ongeval onderweg naar de wintersport, dan word jij aansprakelijk gesteld.

Heb je geen winterbanden en raakt je betrokken bij een ongeval onderweg naar de wintersport, dan word jij aansprakelijk gesteld.

Maak je auto winterklaar

2. Vergeet die handrem!

Zowel je deuren als handrem kunnen vast vriezen. Voorkom dit door de rubbers van je deuren te voorzien van rubber-spray, andere optie is een beetje talkpoeder op de rubbers te smeren. De handrem kan je beter niet gebruiken, zet in plaats daarvan de auto in de eerste versnelling of in de P-stand bij een automaat. Ben je dit onverhoopt vergeten en is de rem toch vastgevroren? Start dan de motor en wacht een tijdje, dan ontdooit het vanzelf.

3. Ijsvrij naar de sneeuw

Een ijskrabber is cruciaal. Maak hiermee niet alleen je voor-en achterraam ijsvrij, maar ook alle zijruiten. Dit is naast dat je zicht voor jezelf rondom de auto creëert ook voor andere weggebruikers, zodat zij jou zien en (oog)contact met je kunnen maken.

Indien je geeft om de weggebruikers achter je, leg dan een vegertje in je achterbak. Deze gebruik je om je auto sneeuwvrij te maken voordat je gaat rijden. Doe je dit niet en er ligt 20 cm sneeuw op je dak, dan zullen je achterliggers regelmatig worden getrakteerd op onverwachte plaatselijke sneeuwdumps. Los van het feit dat dit vaak als onprettig wordt ervaren, is het ook nog eens levensgevaarlijk.

4. Overlevingspakket

Tot slot, zorg ervoor dat je altijd warme dekens en iets te drinken/eten in je auto hebt. Niks is zo vervelend als dat je in de winter panne krijgt en je het koud krijgt. Ga je op pad met vriendin of vrouw? Dan zijn er natuurlijk nog meer opties om warm te blijven in de kou…

Waar gaan jullie heen dit jaar? Frankrijk, Oostenrijk of misschien wel Chili? Let us know!


Antwoord