MenAcademy

Een echt mannen recept voor het Kerstdiner: Beef Wellington

Wil jij deze kerst een echt stoer gerecht op tafel zetten? Dan is Beef Wellington het gerecht waarmee je al je kerstdiner gasten omver blaast. Eitje om te maken, makkelijk aan te passen naar persoonlijke wensen en ontzettend lekker en met een goed stuk vlees om je tanden in te zetten: Beef Wellington is een echt mannen gerecht.

Beef Wellington is makkelijk om te maken voor een onbeperkt aantal mensen. Ik ga hier even uit van 4 personen Houdt de volgende vuistregel aan: 100 gram vlees en 1 plak bladerdeeg per persoon. Heb je een tafel vol hongerige mannen? Doe er dan maar een schepje boven op!

Ingrediënten voor Beef Wellington (4 personen)

 • een ossenhaas +/- 400 gram
 • 4 plakken bladerdeeg

Vulling

 • 1 rode ui (geel/gewoon is ook prima)
 • 1 zakje bospaddestoelen
 • … wees creatief!

Extra’s

 • een handje bloem
 • 1 geklopt ei
 • olijfolie, boter
 • rode wijn
 • zout, peper en tijm
 • aluminiumfolie

HET VLEES

Leg je lap vlees op het aanrecht en doe er een goede hoeveelheid zout en peper op. Het sappigste vlees krijg je door de ossenhaas goed dicht te schroeien in een pan op middelhoog vuur. Je hoeft alleen maar te zorgen dat de ossenhaas overal ‘dicht’ is zodat het sap er niet uit kan lopen.

DE VULLING

Wees creatief met de vulling. Vrouwen volgen elk recept altijd op de voet op, maar de lekkerste gerechten komen voort uit improvisatie! Ik heb als voorbeeld bospaddestoelen genomen, want daar ben ik gek op. Andere heerlijke toevoegingen zijn bijvoorbeeld courgette en jam. Zorg wel dat je een vulling maakt met zo min mogelijk vocht, anders wordt je bladerdeeg zacht. Wat je ook doet, bak alles even (5 minuten) en voeg wat tijm toe.

DE CREATIE

Smijt een handje bloem op je aanrecht om te voorkomen dat de bladerdeeg eraan blijft plakken. Maak van je bladerdeeg 1 grote plak waar je vlees inpast. Spreid je vulling erover uit en leg je ossenhaas in het midden. Vouw alle randen om het vlees heen, plak het dicht en smeer in met ei.

Nu komt het leukste: rol van kleine stukjes aluminium schoorsteentjes en prik die door je bladerdeeg tot aan het vlees. Deze zorgen ervoor dat vocht kan ontsnappen en je Beef Wellington knapperig blijft.

Nog bladerdeeg over? Snij het in vormen: sterren, kerstboom, schedels, draken, whatever. Leg deze vervolgens bovenop je Beef Wellington

TIJD OM DE BEEF WELLINGTON IN DE OVEN TE KNALLEN

Leg de Beef Wellington voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Schuif hem voor 25 minuten in de 200ºC oven en laat hem daarna 10 minuten buiten de oven uitharden. Snijd de Beef Wellington in dikke plakken (voor jouw een groter stuk dan voor de vrouwen aan tafel) met een goed scherp mes.

Gebruik geen massieve bakplaat, anders wordt de onderkant niet gaar

Jouw taak zit erop: je hebt de gasten van je kerstdiner geïmponeerd en kan nu lekker genieten!

En de afwas? Doe lekker morgen!


Antwoord