Films & Series

De beste films van 2015

beste films van 2015

We hebben weer een mooi filmjaar achter de rug en het is tijd om de balans op te maken over wat nou eigenlijk de beste films zijn die in 2015 zijn uitgekomen. En dan hebben we het natuurlijk vooral over mannenfilms. Het is altijd lastig als je dit soort lijstjes gaat opmaken want er zijn heel veel meningen over of een film nou goed is of niet. Ikzelf ben ook een echte IMDB junkie en kijk altijd eerst hoe een film gemiddeld scoort voordat ik hem ga kijken. Dit heeft als gevolg dat ik films die lager scoren dan een 7 bijna niet kijk. Echter is het niet goed om hier een blindelings op af te gaan. Soms is een film bijvoorbeeld totaal niet waarheidsgetrouw maar kijkt ie wel ontzettend lekker weg; of is een film vol gestopt met actie en is er niet echt een goed verhaal, maar heb je dat gewoon net even nodig op die ene avond. Graag ga ik dan ook de discussie met jullie aan over welke films het beste waren in het afgelopen jaar. Dit is in ieder geval mijn top 5:

Fast & Furious 7

Dit is een duidelijk voorbeeld van geen goed verhaal maar wel keiharde en vette actie. Vaak als er een zoveelste deel uitkomt van een film vraag je je af wat er nu nog anders kan. Over het algemeen laten dit soort vervolgen dan vaak het zelfde trucje zien. Denk aan The Hangover, The Expendables en ga zo maar door. Fast & Furious is hier zeker geen uitzondering op, maar weet toch telkens weer net ff betere actie en vooral onvoorspelbare actie in de nieuwe film te stoppen. Inderdaad het verhaal is vaak niet heel anders dan de voorgaande films maar toch weten de films je te verrassen waardoor ze je blijven boeien. Het is zo’n film waar je elk jaar met je vriendengroep heen gaat in de bios, een vast uitje. Verder was dit deel natuurlijk de laatste film met Tom Walker. Zonder heel sentimenteel te doen werd dit wel heel mooi verwerkt in de film. Vooral het einde was erg sterk en ik merkte dat veel mannen toch een beetje ontroerd waren aan het einde van de film, op een mannenmanier ontroerd dan.

Avengers: Age of Ultron

Nog een film die een vervolg was op een eerder deel. The Avengers was al een erg goede film en het tweede deel: Avengers: Age of Ultron wist de eerste film erg goed te evenaren. In The Avengers komen zo’n beetje alle superhelden van Marvel samen in één film. Het is erg opvallend dat er de laatste tijd zoveel films over superhelden worden gemaakt. En nog opvallender is dat ze stuk voor stuk even goed blijven scoren. Blijkbaar krijgen wij mannen maar niet genoeg van superhelden films. En wat is er dan beter dan al deze superhelden in één film te proppen? Dat is wat Marvel gedacht moet hebben en dit heeft ze geen windeieren gelegd. Wel moet gezegd worden dat dit tweede deel een stuk minder verhaal heeft maar de actie daarentegen wel weer erg lekker is. Vraag is echter of er nóg een vervolg gemaakt moet worden. Op een gegeven moment is de koek toch wel een beetje op zou je zeggen.

Kingsman: The Secret Service

Wat was dit een heerlijke film zeg. Zo anders dan andere films. In eerste instantie toen de film aangekondigd werd dacht ik bij mezelf: waar gaat dit over? Maar toen ik van meerdere mensen hoorde dat het echt een hele goede film was met veel humor en actie besloot ik ook maar heen te gaan, met mijn vriendin nog wel. En hier hebben we allebei geen spijt van gekregen. We hebben ons allebei kapot gelachen en dit hebben we zeer, zeer zelden bij een film, dat we hem allebei grappig vinden. Vooral Samuel L. Jackson als schurk is echt hilarisch, wat een held is die man. Ook de andere acteerprestaties zijn overigens fantastisch. Wat zo geestig is aan dit soort films is dat het verhaal heel slecht is, maar dat de filmmakers dat zelf ook weten en het zo bedoeld hebben. Op dat moment wordt een film heel goed en grappig. En dit is natuurlijk een scène die de filmgeschiedenis ingaat:

The Martian

Wat me opvalt terwijl ik dit lijstje aan het maken ben is dat veel films niet een heel goed verhaal hebben, maar vooral veel actie en humor hebben. Blijkbaar is dit de trend van 2015 geweest. The Martian was echter een serieuzere film die daarentegen wel weer een traditie van voorgaande jaren voortzette: er worden erg veel sciencefiction films gemaakt. Blijkbaar zijn deze films net als superheldenfilms erg in trek bij het grote publiek. De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat we de laatste jaren graag naar fictie kijken in plaats van hele realistische, waarheidsgetrouwe films. Dit is een conclusie die ik zelf nu trek, maar misschien wel iets om over na te denken. Goed, verder over The Martian. In 2014 hadden we natuurlijk Interstellar gehad, wat misschien wel de beste “realistische” sciencefiction film ooit was. The Martian kon niet tippen aan deze film maar kwam zeker wel in de buurt. Opvallend detail is dat Matt Damon in beide films een hoofdrol speelde. In The Martian zet hij een ijzersterke rol neer van een astronaut die is gestrand op Mars. En hoe overleef je dan, in je eentje? Dit zijn thema’s die mij zelf erg intrigeren. Hoe gaat een mens zich gedragen als zijn enige doel overleven is? Dit is een oerinstinct dat we in de huidige maatschappij nog maar zelden gebruiken.

Mad max: Fury road

Op 1 heb ik Mad Max: Fury Road gezet. Dan zullen jullie wel weer denken: ja die krijgt het hoogste cijfer op IMDB. Dit is inderdaad waar maar zeker niet de enige reden dat ik deze film op 1 heb gezet. Mad Max is zo’n film die anders is dan andere films en dan met name wat betreft sfeer. Deze film zal waarschijnlijk geen oscar winnen omdat het verhaal nergens op slaat, maar de sfeer die wordt neergezet is fantastisch. Er is dan ook ontzettend veel werk gestoken in de aankleding van de film. De kostuums zijn fantastisch, de wagens waarmee geracet wordt zijn ontzettend vet gebouwd en de set heeft een heerlijke apocalyptische sfeer. Verder ben ik een groot fan van de acteur Tom Hardy. Dit heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met zijn fantastische rol in The Dark Knight Rises als Bane. Maar ook in andere films zet hij altijd een ontzettend goede rol neer. Zijn stijl is altijd erg laidback (hij praat altijd heel erg langzaam en rustig en is een man van weinig woorden) en mysterieus wat hem ontzettend angstaanjagend maakt. Daarnaast is Charlize Theron als tegenspeelster natuurlijk nooit vervelend om naar te kijken, al heeft ze in deze film maar 1 arm en is ze kaal. Toch weet zij het voor elkaar te krijgen het karakter alsnog sexy te laten zijn. Mad Max: Fury Road is gewoon een heerlijke mannenfilm waar je vriendin van zal walgen, maar die je lekker in je eentje met een whisky en een chocolaatje wegkijkt.

Star Wars: The force awakens

Dan nog een kleine referentie aan Star Wars: The Force Awakens. Terwijl ik dit artikel schrijf zal deze film in première gaan en morgen kun je hem dan eindelijk zelf gaan bekijken. Dit is natuurlijk een film waar we allemaal naar uit hebben gekeken en ik verwacht dat dit de beste film van 2015 gaat worden. Daarom heb ik hem toch alvast maar in dit lijstje gezet. Als je net als ik heenga, laat dan in de reacties hieronder weten hoe je hem vond. Ik zal hetzelfde doen nadat ik morgen heen ben geweest.


Antwoord