Reizen, Sport

Duiken op Koh Tao op je bucketlist

Zeeschildpad op Koh Tao | Duiken op Koh Tao

Wie duiken in Thailand zegt, zegt duiken op Koh Tao. Deze parel in het zuiden van Thailand is met zijn witte stranden, hangmatten aan palmbomen en koraaltuinen met recht het duik-Valhalla van Thailand. In dit artikel laat ik zien waarom duiken op Koh Tao zeker op je bucketlist hoort!

REIZEN NAAR KOH TAO

Laten we beginnen bij wat achtergrond info, bijvoorbeeld hoe er te geraken? Koh Tao ligt voor de oost kust van zuid-Thailand vlakbij Koh Samui en Koh Phangan (berucht om zijn Full-Moon Party). Het eiland meet een knusse 21m2, waarbij het meeste leven zich afspeelt op het 3km lange Sairee Beach. Vliegen op Koh Tao is niet mogelijk: het eiland is alleen per boot te bereiken. Boten naar Koh Tao vertrekken twee keer per dag vanaf Suratthani (met een tussenstop op Koh Phangan) en vanaf Chumphon (direct). Kosten zijn ± 700 Baht (duur: 2 uur + 1 uur tussenstop).

Verblijven op Koh Tao is duurder dan in de rest van Thailand, maar voor 800 Baht heb je een privé kamer met eigen badkamer. Als je gaat duiken ben je echter vaak veel goedkoper uit!

DUIKEN OP KOH TAO

De economie op Koh Tao draait op (en om) het duiktoerisme. Met meer dan 70 (!) duikscholen is er ongeveer voor elke 200 inwoners een duikschool. Verreweg de meeste toeristen bezoeken Koh Tao om een duikdiploma te halen, sommige voor hun Open Water brevet (beginners) andere voor een Dive Master certificaat. Koh Tao is de goedkoopste plek ter wereld om je duikbrevet te halen en prijzen liggen vrij stabiel op ongeveer 9000 Baht (± 225 voor een Open Water cursus. Waar duikscholen echter op concurreren is accommodatie, die je bij sommigen erbij krijgt.

Wij verbleven in het Ban’s Diving resort: de grootste duikschool ter wereld met jaarlijks 20.000 studenten. Sanne heeft daar haar Open Water brevet gehaald met hulp van Michael: een enorme Belg met een aanstekelijk enthousiasme voor alles onder water (van onderwaterslak tot walvishaai).

WAAROM IS DUIKEN OP KOH TAO ZO TOF?

De onderwaterwereld van Koh Tao heeft voor ieder wat wils. Zelfs als je niet gaat duiken kun je met een snorkel op waanzinnig veel zien. Tijdens onze eerste snorkeltocht werden we verrast door een flinke rifhaai die op nog geen meter afstand voorbij zwom! Het beste kan je snorkelen bij de Japanese Gardens, prachtig koraal waar Sanne en ik onze eerste zeeschildpad zagen!

Onze eerste duiken op Koh Tao deden wij bij Twin Peaks voor de kust van toeristen-trekpleister Koh Nang Yuan. Het prachtige koraal ondersteunt hier een enorm aantal kleurige vissen. Van de welbekende Clownsfish (Nemo) tot de territoriale Titan Triggerfish. Andere populaire duikplaatsen zijn Chumphon Pinnacle en White Rock, beiden prachtig.

Ben je meer van het wrak duiken? Ook dan kan je geluk niet op hier! Vlak voor de kust ligt de HTMS Sattakut: een 48 meter lang Amerikaans oorlogsschip, compleet met 2 enorme kanonnen.

duiken op Koh Tao

NA HET DUIKEN OP KOH TAO

De relaxte sfeer, de duizenden duikers en de zwoele avonden dragen bij aan het laid-back karakter van het eiland. Na een dag duiken op Koh Tao kun je schaamteloos in een zitzak ploffen midden op het strand en onder het genot van een Thais Chang biertje genieten van de magische zonsondergang. Langs het strand worden restaurants afgewisseld door loungebars met prachtige vuurshows door lokale jongleurs.

Vuurjongleurs op Koh Tao | Duiken op Koh Tao

Helemaal relaxed sluit je zo de dag af. Wel op tijd natuurlijk, want morgen moet je weer vroeg het bed uit om weer ergens anders rond Koh Tao te duiken!

NOTE: Ben jij ook op Koh Tao geweest? Deel dan jouw duik-, restaurant- of loungetip. Ik hoor graag jullie ervaringen!


Antwoord