MenAcademy

Stoomcursus: Hoe drink je whisky nou eigenlijk echt

Whisky drinken

Als we het hebben over een mannen drankje denkt 80% van de mensen aan bier. Maar nu steeds meer vrouwen hun cosmopolitain verruilen voor bier en het stoere imago van bier wordt bezoedelt door ‘uitvindingen’ als Rosé bier groeit de vraag naar een drankje voor echte mannen: Whisky!

Whisky is allang niet meer alleen een drankje voor oude lullen en koorballen. Het genieten van een glas whisky is een welkome verandering van het “drinken om het drinken” en geeft ruimte voor goede gesprekken die je de volgende dag ook nog kan herinneren.

Maar goed, genoeg propaganda. Whisky drinken is te vergelijken met het leren drinken van koffie: bij het eerste glas vragen de meeste mannen zich af wie dit ooit voor de lol drinkt, en net als bij koffie is het handig om niet meteen met een bak “dubbelgetrokken Troost” te beginnen. Bij deze: een stoomcursus Whisky drinken!

Ken het verschil tussen whisky en whiskey

Misschien is het je al eens opgevallen dat whisk(e)y op 2 manieren geschreven wordt. Dit heeft in het algemeen te maken met het land waar de whisky vandaan komt: in Ierland en Amerika maken ze whiskey en in andere landen, zoals whisky-grootmacht Schotland  noemen ze het whisky.

Met dit verschil in origine komt ook gelijk een verschil in smaak: Ierse whiskey smaakt anders dan Schotse whisky. Dit komt voornamelijk door verschillen in het distilleerproces. Ik zal hier niet over uitweiden, maar een algemeen geaccepteerd verschil is dat Ierse whiskey meestal vaker wordt gedistilleerd.

Verschillen tussen whisky’s

De smaak van whisky wordt bepaalt door een heleboel factoren, maar aangezien dit een stoomcursus is behandel ik de twee belangrijkste.

Graanwhisky Vs. Maltwhisky (en Blended Vs. Single)

Dit zijn de twee belangrijkste vormen whisky. Maltwhisky is een beschermde naam voor whisky gemaakt van gemoute gerst (zoals whisky bedoelt is 😉 ). Graanwhisky is gemaakt van… elke andere soort van granen, zoals haver, tarwe of zelf mais!

Veruit de meeste whisky valt onder de Blended whisky: een mengsel van verschillende soorten whisky’s die door “meesterproevers” zo wordt samengesteld dat de smaak ultiem gebalanceerd is.

Voor mij toch wel het neusje van de zalm zijn de Single malt whisky’s: malt whisky’s die uit 1 distilleerderij komen en dus een uitgesproken smaak hebben.

Leeftijd (Aged)

De leeftijd van een whisky is erg belangrijk voor de smaak. Zodra een whisky is gedistilleerd wordt deze – net als wijn – opgeslagen in vaten. Hierin rijpen de whisky’s voor ze gebotteld worden, soms tot wel 70 jaar lang (!). De tijd waarin de whisky’s rijpen heeft een grote invloed op de smaak omdat de vaten de whisky beïnvloeden. Veel van deze vaten zijn namelijk niet nieuw! Ze zijn eerder gebruikt om bijvoorbeeld sherry in op te slaan en brengen deze smaak deels over op de whisky.
Omdat whisky opslaan geld kost is de vuistregel dat oude whisky duurder is dan jonge whisky.

Whisky drinken

“A Scotch on the rocks!” klinkt stoer, maar echte whisky mannen krijgen hier ijskoude rillingen van. Whisky wordt vaak niet ijskoud gedronken en ijsklontjes smelten er dus vrij snel in. Hierdoor verandert je dure glas goud in niets meer dan lauwe kinderlimonade, eeuwig zonde! Echte mannen drinken hun whisky puur. Wil je toch de whisky koud houden, koop dan speciale “Whisky-rocks”. Dit zijn stenen die ijskoud uit de vriezer komen en niet smelten (vrouwelijk lezers: dit is een ideaal cadeau voor jouw echte man).

Whisky drinken doe je heel anders dan bier drinken. Waar je op een avond makkelijk 4 (uhum) biertjes achterover slaat, is het niet vreemd om een hele avond met 1 glas whisky te doen. Maar wat is een whisky glas? Als je een whisky glas inschenkt, houdt dan ongeveer de dikte van 1 vinger aan.  Zo weinig?!? Ja, whisky verliest namelijk smaak en aroma’s zodra het in aanmerking komt met zuurstof. Dus je kan beter wat vaker bijschenken. Drink vervolgens met kleine slokjes die bijna zo op je tong verdampen. Zo geniet je een hele avond van de smaak.

Conclusie

Elke man kan whisky leren drinken en deze stoom cursus kan het begin daarvan zijn. Laat ik eindigen met een paar aanbevelingen voor de echte mannen: Begin je net met whisky drinken? Neem dan een niet te oude Blended whisky uit Schotland. Ik ben zelf begonnen met het drinken van Famous Grouse en Johnny Walker Red label.

Ben je de blends al zat en wil je iets wat krachtiger proberen kijk dan naar mijn persoonlijke favoriet: Glennfiddich Single Malt 12years.

Heren, ik wens jullie veel drink plezier! Laat even weten wat jouw lievelingswhisky is in de comments zodat ik ook weer wat “leerstof” voor het weekend heb.


Comments 1

  1. Stan

    Wild turkey rare breed

    Beantwoorden

Antwoord