Films & Series

Wie gaan de Oscars winnen? Onze voorspellingen

Voorspellingen Oscars

De jaarlijkse Academy Awards zullen 28 februari weer uitgereikt gaan worden en inmiddels zijn de nominaties bekend. De Oscars zijn de belangrijkste prijzen in de filmwereld en zorgen dan ook ieder jaar voor een hoop aandacht. Dit jaar was er veel opspraak omtrent het feit dat er geen ‘donkere’ mensen zijn genomineerd voor een Oscar. Veel mensen zullen hierom de uitreiking boycotten. Desalniettemin zal er door veel mensen vol verwachting gekeken worden wie er dit jaar met een beeldje vandoor gaat. Iemand die waarschijnlijk heel graag dat felbegeerde beeldje eindelijk is zou willen winnen is Leonardo DiCaprio. Hij is immers al vier keer eerder genomineerd voor een Oscar maar nog nooit gewonnen. Gaat het dit jaar dan lukken? Lees daarvoor onze voorspellingen hieronder, ook wat betreft de andere prijzen. De onderstreepte naam voorspellen wij steeds als winnaar van de Oscar.

Beste film

Natuurlijk de belangrijkste Oscar tijden de uitreiking is die voor de beste film. Dit jaar zijn er 8 genomineerden voor de beste film:

 • Spotlight
 • The Big Short
 • The Revenant
 • Mad Max: Fury Road
 • The Martian
 • Bridge of Spies
 • Brooklyn
 • Room.

De verwachting is dat er drie films zullen strijden om de prijs. Dit zijn The Revenant, The Big Short en Spotlight. Zij zijn de grote kanshebbers. De meningen zijn dan ook erg verdeeld over wie er uiteindelijk gaat winnen. Lange tijd was Spotlight de grote favoriet maar nu The Revenant en The Big Short net zijn uitgekomen en voor veel aandacht zorgen lijken de peilingen wat te veranderen. Zeker nu The Revenant de Golden Globe voor beste film heeft gewonnen. Toch altijd een goede voorspeller voor de Oscars.

Toch denk ik dat The Revenant niet de Oscar gaat winnen. Hiervoor is het verhaal van de film gewoon niet sterk genoeg. De film is wat betreft filmtechniek zeker revolutionair, de beelden zijn werkelijk prachtig en alleen in natuurlijk licht geschoten. Het verhaal is echter weinig origineel, een beetje een standaard wraakverhaal. Dat is de reden denk ik dat of Spotlight of The Big Short zullen gaan winnen. Beide zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen of gebeurtenissen en daar houdt The Academy traditioneel van. Ook de acteerprestaties in beide films zijn erg sterk.

The Big Short zit werkelijk volgestopt met grote acteurs van naam zoals Brad Pitt, Christian Bale, Steve Carrel en Ryan Gosling. Het verhaal gaat over de oorzaak van de huidige economische crisis die is veroorzaakt door de grote banken. De film is erg spraakmakend en actueel.

Toch denk ik dat uiteindelijk Spotlight zal gaan winnen. In Spotlight speelt onder andere Michael Keaton weer een hoofdrol die vorig jaar ook al won met de beste film voor Birdman. De film gaat over een groep journalisten die het kindermisbruik in de katholieke kerk aan het licht wil brengen. Ook een zeer actuele film natuurlijk die erg mooi de dillema’s van journalistiek laat zien. Moet je bijvoorbeeld een spraakmakend verhaal direct plaatsen of net iets langer wachten om een nog groter verhaal te kunnen brengen met de kans dat een ander nieuwsmedium met het verhaal aan de haal gaat. Mijn voorspelling is dus dat Spotlight uiteindelijk zal gaan winnen, maar het zal er behoorlijk om spannen.

Beste mannelijke hoofdrol

Ja daar is hij dan, de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol. Gaat hij hem dan eindelijk winnen, Leonardo DiCaprio. Zonder twijfel natuurlijk een geweldige acteur met zeer veelzijdige rollen. Hij krijgt echter concurrentie van de volgende, ook zeker niet onaardige acteurs:

 • Leonardo DiCaprio voor The Revenant
 • Michael Fassbender voor Steve Jobs
 • Matt Damon voor The Martian
 • Bryan Cranston voor Trumbo
 • Eddie Radmayne voor The Danish Girl

Alle vijf zijn het natuurlijk gerenommeerde acteurs die allemaal ofwel al is eerder genomineerd zijn voor een Oscar ofwel een Oscar hebben gewonnen ofwel een Golde Globe hebben gewonnen. Leo krijgt dus pittige concurrentie. Echter als we naar de daadwerkelijke rollen gaan kijken waarvoor de mannen zijn genoemd is er denk ik slechts één echte concurrent. Dat zal Michael Fassbender worden voor zijn vertolking van Steve Jobs. Het spelen van een echt persoon is altijd erg lastig omdat de vergelijking heel makkelijk is te maken. Als een acteur dit dan ook goed weet te doen levert dit veel respect op. Het is Michael Fassbender dan ook erg goed gelukt om Steve Jobs neer te zetten. De film zelf is verder ook een mooi inkijkje in zijn veel bewogen leven.

Toch zal Leo uiteindelijk wel winnen denk ik. De film waar hij in speelt heeft toch meer erkenning gekregen en daarbij komt dat Leo zelf helse ontberingen heeft moeten doorstaan. Scènes werden veelal opgenomen in zeer koude gebieden en de acteur moest veelal leiden onder onderkoeling en weinig eten. Dit zijn meestal ingrediënten voor een Oscar beeldje. Al moet ik ook gewoon zeggen dat Leo weer een ijzersterke rol neerzet en dat hij het beeldje nu ook eindelijk wel eens verdiend omdat het gewoon een geweldig acteur is die alle soorten rollen aankan.

Beste vrouwelijke hoofdrol

Waar de genomineerden bij de beste mannelijke hoofdrol allemaal gerenommeerde acteurs zijn is dit bij de vrouwelijk hoofdrol iets anders. Natuurlijk Cate Blanchett en Jennifer Lawrence hebben al eerder Oscars gewoon, maar zij zijn niet de grote kanshebbers voor het beeldje dit jaar. De andere 3 genomineerden zijn iets kleinere namen en hebben nog nooit een Oscar gewonnen:

 • Cate Blanchett voor Carol
 • Brie Larson voor Room
 • Jennifer Lawrence voor Joy
 • Charlotte Rampling voor 45 years
 • Saoirse Ronan voor Brooklyn

Ik ben sowieso persoonlijk geen fan van Cate Blanchett en de film waar Jeniffer Lawrence voor genomineerd is, Joy, is gewoon niet zo’n hele goede film. Wel speelt Jeniffer zoals altijd een goede rol, maar de film is gewoon erg saai eerlijk gezegd. Als we vervolgens naar de andere 3 namen gaan kijken ken ik persoonlijk vooral Saoirse Ronan. Zij heeft al in veel erg goede films gespeeld en weet vaak een heel eigen personage neer te zetten, zeker geen standaard actrice. Reden dat ze ook al eerder genomineerd is voor een Oscar. Charlotte Rampling ken ik persoonlijk niet zo goed en lijkt me ook geen voorname kanshebber.

Brie Larson kennen we vooral van haar rollen in 21 Jump Street en Short Term 12. Geen Oscar waardige rollen. De rol waar ze nu echter voor genomineerd is in Room was een erg sterke rol  in een heel goede film die doet denken aan Boyhood van vorig jaar. De film gaat over een moeder (Brie Larson) die ontvoerd is door een verkrachter en haar zoon die wordt geboren in de kamer waar ze vast zitten. In deze kamer zitten ze 5 jaar lang samen vast waarna ze weten te ontsnappen. Het jongetje weet dan echter niet dat er een wereld buiten de kamer bestaat en gaat samen met zijn moeder op een ontdekkingsreis. Mijn voorspelling is dat Brie Larson de Oscar zal winnen voor deze erg mooie en emotionele film.

Beste mannelijke bijrol

Deze categorie wordt vooral gedomineerd door good old Sylvester Stallone. De acteur die vooral bekend is van zijn rol als Rocky Bilboa heeft nog nooit een Oscar gewonnen maar was wel al twee keer eerder genomineerd. Ook de andere acteurs in deze categorie zijn grote namen, zie hieronder:

 • Christian Bale voor The Big Short
 • Mark Ruffalo voor Spotlight
 • Mark Rylance voor Bridge of Spies
 • Sylvester Stallone voor Creed
 • Tom Hardy voor The Revenant

Dat er een aantal grote acteurs zijn genomineerd voor deze categorie is geen geheim. Christian Bale en Tom Hardy zijn twee van mijn favoriete acteurs op dit moment. Beide maken ook een goede kans op de Oscar. Christian Bale speelt weer een ijzersterke rol in The Big Short en Tom Hardy bewijst zoals eerder in The Dark Knight Rises een geweldige Bad Guy te kunnen spelen. Tevens speelde Tom Hardy dit jaar in Mad Max: Fury  Road die ook is genomineerd voor de Oscar voor de beste film.

Verder speelt Mark Ruffalo een erg goede rol in Spotlight, ook natuurlijk een gerenommeerd acteur die al in veel grote films heeft gespeeld. Ook omdat ik verwacht dat Spotlight de Oscar voor beste film gaat winnen denk ik dat Mark Ruffalo een goede kanshebber is voor deze prijs. Mark Rylance is een iets minder bekende naam maar speelt wel een goede rol in een zeer vermakelijke film van Steven Spielberg, Bridge of Spies. Uiteindelijk denk ik toch dat good old Sylvester Stallone de Oscar zal winnen voor Creed, een vervolg op Rocky Bilboa. Dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met de gunfactor. Stallone zal de Oscar winnen als waardering voor zijn lange acteercarrière. Tevens won ook al de Golden Globe voor dezelfde rol.

Beste vrouwelijke bijrol

Dit is de meest lastige categorie om te voorspellen. Er is niet één duidelijke actrice die er boven uitspringt. Wel zijn het allemaal erg goed actrices met een behoorlijk staat van dienst. Vind hieronder de genomineerden:

 • Rooney Mara voor Carol
 • Alicia Vikander voor The Danish Girl
 • Kate Winslet voor Steve Jobs
 • Jennifer Jason Leigh voor The Hateful Eight
 • Rachel McAdams voor Spotlight

Zoals ik al zei, lastig te voorspellen. Rachel McAdams is één van mijn persoonlijke favoriete actrices, van welke man niet zou je zeggen. Haar rol in Spotlight is erg goed, maar springt er niet tussen uit. Kate Winslet heb ik persoonlijk dan weer minder mee en in Steve Jobs vind ik haar behoorlijk in de schaduw staan van Michael Fassbender. Jennifer Jason Leigh houdt haar mannetje staande als enige vrouw in de geweldadige film The Hateful Eight van Quentin Tarantino. Maar verdient wat mij betreft ook geen Oscar.

De strijd gaat dan tussen Alicia Vikander en Rooney Mara. Alicia Vikander is enorm hot op dit moment en speelt in veel recentelijk verschenen films zoals The Man From U.N.C.L.E en Ex Mechanica. Een erg prettige verschijning die een goede rol speelt in The Danish Girl. Enige is dat ik niet zo’n fan ben van de film zelf. Daarom denk ik dat Rooney Mara uiteindelijk zal winnen voor haar rol in Carol. Ze acteert sowieso Cate Blanchett er in deze film uit wat mij betreft.

Beste regisseur

De laatste categorie waarvoor ik een voorspelling zal doen is die van beste regisseur. De genomineerden voor deze categorie zijn:

 • Alejandro González Iñárritu voor The Revenant
 • George Miller voor Mad Max: Fury Road
 • Adam McKay voor The Big Short
 • Tom McCarthy voor Spotlight
 • Lenny Abrahamson voor Room

Ik denk dat Alejandro González Iñárritu deze Oscar overtuigend zal winnen. De manier van filmen van The Revenant is in zo’n mate revolutionair dat de regisseur de Oscar verdiend. Een pleister op de wonden denk ik omdat The Revenant waarschijnlijk niet de Oscar voor beste film gaat winnen.


Antwoord