Reizen

Wintersport om de hoek, een weekendje Winterberg

Een weekendje Winterberg

Danny en ik zijn allebei fervente snowboarders. Ik zal niet beweren dat we waanzinnig goed zijn, maar we gaan allebei in ieder geval graag op wintersport. Niet alleen om de besneeuwde bergtoppen en gladde pistes, maar ook om de hele sfeer die om wintersport hangt: de hele dag intensief sporten in -10, om ’s avonds te chillen bij een open haard.

2 jaar geleden werd ik door Danny’s familie uitgenodigd om mee te gaan naar Winterberg in Duitsland. Ik had al veel over Winterberg gehoord, maar was er nog nooit zelf geweest. Het jaar daarop heb ik mijn vriendin meegenomen om een weekend Winterberg te doen voor Valentijn, wat wel laat zien dat het erg beviel.

De voor- en nadelen van Winterberg op een rijtje:

Reistijd

Vroeger was Tirol in Oostenrijk onze vaste plek als het om een week wintersport ging. 12 Uur in de auto opgepropt met familie (en soms zelfs de hond: een schat van een beest met een slechte adem). Winterberg ligt op slechts 4 uur doorkarren vanaf Amsterdam. Goed voor je humeur en je portemonnee. Toen ik mijn vriendin verraste met het weekendje Winterberg hoefde ik haar maar 4 uur aan het lijntje te houden!

Skigebied

Het skigebied van Winterberg heeft voor (bijna) ieder wat wils: Er zijn meer dan 50 skiliften, een goed onderhouden funpark en meer dan 80 groene, blauwe, rode en zwarte skipistes. Hierbij moet ik wel een kanttekening maken voor de ervaren wintersporters: in vergelijking met Oostenrijk zijn zwarte pistes eigenlijk rood en rode pistes blauw. Het niveau en het aantal pistes is lager dan op de bergtoppen van Tirol, maar desalniettemin is Winterberg uitermate geschikt voor een weekend sneeuw.

Snowboard in Winterberg
Het funpark van Winterberg is de perfecte plek om je tricks te oefenen

Apres ski Winterberg

Net als elk wintersportgebied is ook Winterberg erg druk tijdens het hoogseizoen en extra gezellig tijdens het weekend. Natuurlijk betekent dit dat je soms wat langer voor de liften moet wachten, maar de positieve kant is de gezelligheid in Apres ski tenten als “de Brabander” en discotent “Roxy’s” (Beiden echte aanraders).

Ben je niet zo’n feestbeest (of misschien zelfs geen die-hard wintersporter)? In Winterberg is veel meer te doen dan alleen maar skiën en feesten. De ouders van Danny zijn tijdens ons weekend wezen wandelen door de besneeuwde bossen en hebben zich laten verwennen in de zoutgrotten van Winterberg, maar er zijn ook genoeg spa’s en saunacomplexen te vinden in het gezellige centrum van Winterberg.

Goedkoop op wintersport

Een wintersport vakantie kost je vaak een klein fortuin. Ten eerste is de reis al niet goedkoop, maar bovenop de kosten voor het verblijf betaal je je ook nog eens blauw aan skipassen. Voor een lang weekend (4 dagen) betaal je in Oostenrijk al gauw 180 euro. Ter vergelijk: in Winterberg kost dit slechts 85 euro!

Ook een huisje huren in Winterberg is niet duur. Heb je een auto? Dan kan je in het goedkope Züschen gaan zitten op 10 min rijden van de piste. Het is natuurlijk veel leuker om een huisje direct aan de piste te hebben. Een echte aanrader als het om sfeer en locatie gaat is Ferienwohnung Winterberg.

Conclusie

Winterberg is ontzettend geschikt voor de wintersporter die even lekker een lang weekend in de sneeuw wil doorbrengen, maar geen zin heeft om een hele dag in de auto te zitten of een klein fortuin te spenderen aan skipassen. De ervaren wintersporter heeft het skiien/snowboarden na 4 dagen waarschijnlijk wel gezien, maar gelukkig is er nog veel meer leuks te doen!

Een weekendje Winterberg is het meest romantische cadeau dat je aan je partner kan geven, mannen. Vrouwen smelten bij het idee dat jij zoiets voor ze regelt en kruipen na zo’n koude dag in de sneeuw maar al te graag extra dicht tegen je aan.


Antwoord